Saturday, October 4, 2008

Kanelbullens dag 4 oktober


Mammas kanelbullar (ca 50 jättestora)

Degen:
2 pkt jäst a 50 g dvs 100 g jäst (röd, dvs för söta degar, men det verkar gå lika bra med blå)
300 g smör
1 tsk salt
3 dl socker
1 ½ msk stött kardemumma
ca-30 dl vetemjöl dvs 1800 g
1 liter mjölk 3%

fyllningen:
500 g mjukt smör
4 dl strösocker
6 msk malen kanel

garnering:
2 uppvispade ägg
en massa pärlsocker

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
Smula ner jästen i degbunken och lös upp den i lite av vätskan. Häll på resten av vätskan och blanda ner socker, salt, stött kardemumma och vetemjöl. Jag låter hushållsassistenten knåda det till en smidig deg, men man kan ju göra det med slev och för hand om man hellre vill det.

Täck degen, tex med locket till degbunken eller med en ren kökshandduk och låt jäsa i ca 30 minuter.

Under tiden det jäser kan du förbereda fyllningen. Om inte smöret är mjukt nog kan man köra det lite kort (obs, inte för länge så det smälter!!) i micron. Blanda smöret med strösocker och kanel i en bunke till en jämn och krämig smet, tex med elvisp.

När det jäst färdigt delar du degen i två delar. Kavla ut degen till en avlång fyrkant ca 30 x 45 cm. Bre på hälften av av fyllningen och rulla ihop till en rulle från långsidan.

Skär rullen i bitar, så det blir ungefär 25 bitar. Varje bit blir ca 2-3 cm bred.
Lägg bitarna på bakplåtspapperklädd plåt med snittytan uppåt, och vik in snibben under bullen så de inte rullar upp sig när de jäser.

Gör samma sak med den andra hälften av degen.

Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i ca 7-8 minuter i 225-250 grader varm ugn.

No comments: